WordPress Nasıl Kurulur?
WordPress'in ne kadar güçlü bir platform olduğunu öğrendikten sonraki adım, kendi web sitenizi kurmaktır. "WordPress kurulumu" kulağa teknik ve karmaşık gelse de, aslında birkaç basit adımı takip ederek yaklaşık 5-10 dakika içinde tamamlanabilecek bir süreçtir. İşte size adım adım, resimli bir WordPress kurulum rehberi.Kuruluma Başlamadan Önce Gerekenler
Başlamadan önce iki şeye sahip olmanız gerekir:- Alan Adı (Domain): Web sitenizin internetteki adresi (örneğin, www.sitenizinadi.com).
- Barındırma Hizmeti (Hosting): Web sitenizin dosyalarını ve veritabanını saklayacağınız sunucu alanı.
Adım 1: WordPress Dosyalarını İndirin
İlk olarak, WordPress'in en güncel sürümünü resmi sitesinden indirmeniz gerekiyor.- tr.wordpress.org adresine gidin.
- Ana sayfadaki "WordPress'i Edinin" butonuna tıklayarak en son sürümü bilgisayarınıza .zip formatında indirin.
Adım 2: Dosyaları Sunucunuza Yükleyin
İndirdiğiniz .zip dosyasını sunucunuza (hosting hesabınıza) yüklemeniz gerekiyor. Bunun için iki yaygın yöntem vardır:- Hosting Kontrol Paneli (cPanel vb.): Hosting firmanızın size sağladığı kontrol paneline giriş yapın. "Dosya Yöneticisi" (File Manager) aracını açın. Genellikle public_html veya www adlı ana klasörün içine girin. Buradan .zip dosyasını yükleyin ve ardından "Çıkart" (Extract) seçeneği ile dosyaları klasöre açın.
- FTP İstemcisi (FileZilla vb.): Bir FTP programı kullanarak da dosyaları sunucunuza aktarabilirsiniz.
Adım 3: Veritabanı (Database) Oluşturun
WordPress, yazılarınızı, sayfalarınızı ve ayarlarınızı bir veritabanında saklar. Bu yüzden bir veritabanı oluşturmamız gerekir.- Hosting kontrol panelinizden "MySQL Veritabanları" veya benzeri bir bölüme gidin.
- Yeni bir veritabanı oluşturun ve bir isim verin (örn: sitem_db).
- Yeni bir kullanıcı oluşturun ve güçlü bir şifre belirleyin (örn: sitem_user).
- Oluşturduğunuz kullanıcıyı, oluşturduğunuz veritabanına "tüm ayrıcalıkları" (all privileges) vererek atayın.
[cPanel'de veritabanı kullanıcısına tüm ayrıcalıkların verildiği ekran]
Adım 4: Kurulum Sihirbazını Çalıştırın
Artık her şey hazır! Web tarayıcınızı açın ve alan adınızı (örneğin, http://www.kralforum.net) adres çubuğuna yazarak sitenize gidin. Karşınıza WordPress kurulum ekranı gelecektir.- Dil olarak "Türkçe" seçip devam edin.
- Karşınıza, bir sonraki adımda ihtiyacınız olacak veritabanı bilgilerini hazırlamanızı söyleyen bir ekran çıkacak. "Hadi başlayalım!" butonuna tıklayın.
Adım 5: Veritabanı Bilgilerini Girin
Bu ekranda, 3. Adım'da not aldığınız bilgileri girmeniz istenecek:- Veritabanı İsmi: Oluşturduğunuz veritabanının adı.
- Kullanıcı Adı: Oluşturduğunuz kullanıcının adı.
- Parola: Kullanıcı için belirlediğiniz şifre.
- Veritabanı Sunucusu: Genellikle localhost olarak kalır. Hosting firmanız farklı bir bilgi vermediyse değiştirmeyin.
- Tablo Ön Eki: Güvenlik için wp_ yerine wp_a5b_ gibi rastgele bir şey yapabilirsiniz.
[Resim: WordPress veritabanı bilgilerinin girildiği form ekranı]
Adım 6: Site Bilgilerini ve Yönetici Hesabını Oluşturun
Bu son adımda, sitenizin temel bilgilerini ve yönetici (admin) giriş bilgilerinizi oluşturacaksınız.- Site Başlığı: Sitenizin adı.
- Kullanıcı Adı: Yönetici paneline giriş yaparken kullanacağınız kullanıcı adı (güvenlik için "admin" kullanmayın).
- Parola: Güçlü bir yönetici şifresi.
- E-posta Adresiniz: Yönetimle ilgili bildirimlerin gönderileceği e-posta adresiniz.
[WordPress site başlığı ve yönetici bilgilerinin oluşturulduğu ekran]
Tebrikler! Kurulum tamamlandı. Artık www.sitenizinadi.com/wp-admin adresine giderek oluşturduğunuz kullanıcı adı ve şifre ile WordPress yönetim panelinize giriş yapabilir, sitenizi tasarlamaya başlayabilirsiniz.